Εξαίρεση από το φόρο ακινήτων για τη ΔΕΘ

Εξαίρεση από το φόρο ακινήτων για τη ΔΕΘ

Αρ. Πρωτ. 18882/06.07.2011 

Προς Υπουργούς:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

- Οικονομικών

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τη ΔΕΘ, εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που την απειλεί, μετά την οριστική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να επιβάλλει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στην Εταιρεία για το ακίνητο των 180 στρεμμάτων, που κατέχει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί από τον μη καταβληθέντα φόρο για τα τελευταία 4 χρόνια ανέρχονται στα 6 εκατ. ευρώ περίπου, τη στιγμή που ο τζίρος της ΔΕΘ για το περασμένο έτος ήταν περίπου 6,8 εκατ. ευρώ.

Η απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή του ΕΤΑΚ, στρέφεται στην ουσία κατά του εαυτού του, καθώς είναι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας. Το ποσό αυτό θα στραγγαλίσει οικονομικά τη ΔΕΘ, καθώς θα  αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα λειτουργικά της έξοδα. Έτσι, ο κίνδυνος να βρεθεί η ΔΕΘ στον χώρο των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, είναι πολύ μεγάλος. Οι αντοχές της Εταιρείας δείχνουν να μην μπορεί να υποστεί ένα τόσο μεγάλο βάρος. Οι τραγελαφικές αυτές καταστάσεις, με ένα Υπουργείο να επιβάλλει φόρο ακίνητης περιουσίας στον εαυτό του ως μοναδικό εταίρο, φανερώνουν το μέγεθος της κατάστασης. Το συσσωρευμένο χρέος απειλεί τη βιωσιμότητα της ΔΕΘ, γι' αυτό το λόγο οι ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων οφείλουν να είναι άμεσες, έτσι ώστε η Εταιρεία να μην οδηγηθεί σε κατάρρευση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξαίρεση της ΔΕΘ από την καταβολή φόρου ακινήτων, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η Εταιρεία σε οικονομικό αδιέξοδο;

Απαντήσεις Υπουργείων